Controversă în egiptologie: A fost construită Piramida în Trepte cu ajutorul unui lift hidraulic?

de: Ozana Mazilu
06 08. 2024

O nouă teorie propusă de un grup de cercetători susține că o piramidă veche de 4.500 de ani a fost construită folosind o tehnologie avansată pentru acea perioadă, inclusiv un spectaculos „lift hidraulic”. Potrivit autorilor studiului, acest sistem revoluționar ar fi permis ridicarea blocurilor masive de construcție de la sol până în vârful piramidei printr-un puț central, similar unui vulcan care erupe. Această teorie a stârnit însă reacții furioase în rândul unor arheologi de renume, care rămân sceptici față de aceste concluzii.

Elementele teoriei: digul și instalația de tratare a apei

Piramida în Trepte a lui Djoser, considerată cea mai veche dintre cele șapte piramide monumentale din Egipt, se află pe Platoul Saqqara și este înconjurată de structuri antice masive. Conform cercetătorilor, complexul arheologic ar cuprinde un dig gigantic, o instalație de tratare a apei și un lift acționat cu apă, toate acestea fiind folosite pentru a construi faimosul monument.

Unul dintre elementele centrale ale acestei teorii este un zid de piatră de 2 kilometri lungime, cunoscut sub numele de Gisr el-Mudir. Cercetătorii sugerează că acest zid ar fi funcționat ca un dig, colectând apa care acoperea platoul Saqqara acum 4.500 de ani. Însă, această idee este contestată vehement de unii dintre cei mai mari experți în egiptologie. Dr. Zahi Hawass, fostul Ministru de Stat pentru Afaceri ale Antichităților din Egipt, a declarat că, în urma săpăturilor sale, nu a găsit nicio dovadă care să sugereze că zidul ar fi fost un dig.

Controversa liftului hidraulic

Cea mai spectaculoasă afirmație a studiului este legată de un sistem hidraulic care ar fi fost folosit pentru a ridica blocurile de piatră printr-un puț central al piramidei. Conform cercetătorilor, apa ar fi fost adusă dintr-un șanț adânc din apropiere și utilizată pentru a alimenta acest mecanism. Aceștia susțin că au descoperit o rețea impresionantă de 7 kilometri de conducte sub complexul Djoser, ceea ce ar fi putut permite un astfel de sistem.

Dr. Hawass, care a descoperit un sarcofag masiv în interiorul piramidei, respinge categoric această teorie. El consideră că puțul central al piramidei era, de fapt, o cameră funerară, nu un mecanism hidraulic.

„Dacă puțul ar fi fost folosit pentru apă, ar trebui să vedem dovezi ale acestui lucru, dar nu există nicio astfel de dovadă”, a declarat Hawass.

Reacții din partea comunității arheologice

Teoria propusă de cercetători a fost primită cu scepticism de comunitatea arheologică, mulți dintre experți refuzând să comenteze public. Unii dintre ei consideră că această idee este prea îndepărtată de dovezile cunoscute până acum. Hawass a afirmat că „teoria este complet greșită” și că nu există nicio dovadă care să sugereze că vreo piramidă din Egipt a folosit apa pentru a transporta pietrele de construcție.

Cu toate acestea, autorii studiului insistă că observațiile lor sunt valide din punct de vedere teoretic și că merită investigate mai departe. Dr. Xavier Landreau, unul dintre autorii studiului, susține că inginerii hidraulici ar trebui să fie cei care să analizeze aceste descoperiri, deoarece aceștia ar putea confirma posibilitatea unui astfel de sistem. Totuși, arheologii precum Hawass subliniază că, în arheologie, teoriile trebuie să se bazeze pe dovezi concrete, nu pe posibilități teoretice.